Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg smażony z frytkami i surówkami

Pstrąg smażony z frytkami i surówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 944

Dodano:

Odsłon: 292

Jedno z wielu dań obiadowych u mnie w domu z ryb smażonych. Podaję z frytkami oraz surówkami z marchewki z jabłkiem i kapusty (białej lub czerwonej).

Składniki

  • Pstrąg tusza (1 na osobę)
  • Frytki (gotowe lub domowe – 1-2 garści na osobę)
  • Olej do smażenia
  • Mąka
  • Marchewka (3-4 szt.)
  • Jabłka (2-3 szt.)
  • Kapusta biała lub czerwona (200-300g)
  • Majonez, chrzan, musztarda, ketchup
  • Cukier, sól, pieprz.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Marchewkę i jabłka obieram z łupin i ścieram na tarce. Dodaję cukier i mieszam wszystko.
    2. Kapustę szatkuję i mieszam ze solą. Odstawiam do zmięknięcia. Można dodać pieprz.
    3. Przygotowuje dipy do surówki z kapusty. Najczęściej do białej kapusty przygotowuję dip 1000 wysp (majonez, ketchup, musztarda), a do czerwonej z majonezu i chrzanu.
    4. Frytki piekę w piekarniku (termo obieg z grillem 180-190 st. C przez ok. 20-30 min.).

  2. 5. Pstrągi moczę i obmywam ze szlamu, odcinam głowy.
    6. Ryby osuszam na ręczniku papierowym, solę wewnątrz i zewnątrz, obtaczam w mące.
    7. Na patelni wlewam olej, podgrzewam go i smażę pstrągi wpierw na ostrym ogniu (jedna strona), obracam je i smażę na zmniejszonym ogniu. Całkowity czas smażenia to ok. 20 min. Pod koniec smażenia można do wnętrza pstrąga włożyć trochę masła i opcjonalnie gałązkę rozmarynu.
    8. Pstrągi podaję z frytkami i ćwiartką cytryny. Do tego surówki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń