Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 766 Ocena: 15815
Dodano: 18.02.2021
Odsłon: 470
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Ryby oczyściłam i nacięłam. Do sprawiania ryb użyłam czystej ale przebarwionej ścierki- ryba się nie ślizga a ścierkę można potem po prostu wyrzucić.
Rybę posypałam przyprawami i ją natarłam. To ważne- jeśli ryba na parze ma mieć smak to trzeba zostawić ją na co najmniej godzinę w lodówce aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
Włożyłam papier do pieczenia do garnka do gotowania na parze. Podlałam spód oliwą, położyłam pstrąga i jego też polałam oliwą. Parowałam rybę około 15 minut- najlepiej po tym czasie rozchylić nacięcie i sprawdzić czy mięso jest białe a nie szkliste.
Ryba rozpływa się w ustach! Podałam z cytryną, ziemniakami pure i sałatką z kiszonej kapusty.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (24)

KulinarnaChwila 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 19 lutegoZgłoś do usunięcia
Super, uwielbiam ryby na parze. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Dla mnie bomba! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Jeden z wrażenie głowę stracił ;pPyszne, zdrowe, na parze ryba wychodzi rewelacyjna. Dodatki idealne do ryby i gdy nie to, że już po kolacji, to skusiłbym się na taki talerzyk :)
Albo pójdę trochę odśnieżyć i od razu smak wróci ;p Odpowiedzi: 13 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Przyznam ze pierwszy raz widze albinosa pstraga,super pomysł na parze,jutro zrobię wyglada bardzo smacznie:) Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz