Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki drobiowe to danie, które bardzo chętnie przyrządzam, bo smakuje domownikom, a oprócz tego jest dietetyczne. Pulpeciki super komponują się z sosem koperkowym lub chrzanowym, do tego brokuły lub najlepiej czerwone buraczki.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 90
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 90
Składniki
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, żółtko, kaszę i przyprawy. Masę wyrabiamy
W dłoniach formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotujemy ok 20 - 25 minut
W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy. Moja najprostsza i najszybsza wersja: zagotowujemy ok 400 ml wody, dodajemy pół łyżeczki suszonych warzyw i przypraw w proszku ( ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością mieszankę suszonych drobno zmielonych warzyw i przypraw ). Gotujemy kilka minut. Do wywaru dodajemy śmietanę ( 6 łyżek ) rozmieszaną z 2 łyżkami mąki i niewielką ilością wywaru. Mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Po ponownym zagotowaniu dodajemy 3-4 łyżki posiekanego koperku, świeżego lub mrożonego. Zagotowujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Pulpeciki podajemy polane sosem. Doskonale smakują z buraczkami lub brokułem
Pierś myjemy i mielimy w maszynce razem z cebulą