Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpeciki po azjatycku"
Składniki
Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Dymkę umyj, szczypior odłóż na później, a cebulki pokrój na drobne kawałki. Świeży imbir i czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Mięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa, wsyp 2 garści bułki tartej i łyżkę cukru. Zalej jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym i wymieszaj całość z solą oraz pieprzem.
Uformuj z masy kulki o średnicy ok. 5 cm i odstaw je na kwadrans do lodówki. W większej patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy i usmaż na nim pulpeciki.
Warzywa oczyść. Kapustę pekińską pokrój w paseczki, a ogórek i rzodkiewki w plasterki. Z papryczki chili wyjmij nasiona i drobno ją posiekaj. Zieloną część dymki pokrój w plasterki.
Z jasnego sosu sojowego, sosu rybnego, reszty oliwy, octu ryżowego i łyżki cukru przygotuj dresing i polej nim warzywa. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pulpecikami.Źródło: Kurier TV