Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki serowe, nadziewane kawałkami ciągnącego się, aromatycznego i lekko pikantnego sera to przepis na udany obiad dla całej rodziny. Pulpety są idealnie miękkie i rozpływają się w ustach. Idealnie sprawdzą się też jako danie na 2 lub 3 dni, a po zamrożeniu nawet i na dłużej.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2726
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6391
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2726
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6391
Składniki
Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj wołowinę, cebulę, paprykę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Masa powinna mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Uformuj z niej 20 równych kulek.
Ser cheddar pokrój w 20 małych kostek. W każdym pulpeciku zrób dziurkę i włóż do środka kawałek sera. Zalep wgłębienie.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Włóż klopsiki i obsmaż je ze wszystkich stron, do ładnego zezłocenia. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Przygotuj sos. Na patelni ze smażenia pulpetów, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją do zmiękczenia i zeszklenia.
W szklance wymieszaj wodę z mąką. Dodaj ją na patelnię, razem z bulionem. Mieszaj do zgęstnienia. Włóż pulpety z powrotem do sosu i gotuj całość przez kolejne 10 minut, ostrożnie mieszając kilka razy.
Pulpeciki serowe podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ryżu lub kaszy. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2-3 dni.