Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pulpeciki w sosie
  • Dania główne
  • Przepis na

Pulpeciki w sosie

26.04.2025 Odsłon: 109549
5.0 (111 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pulpety w sosie to jeden z tych przepisów na danie główne, który nigdy się nie nudzi. Mięso jest miękkie, delikatne i soczyste. Do tego sos wyróżnia się kremową konsystencją i aromatycznym dodatkiem ziół. Nasz przepis na pulpety kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnym obiadem i niekończącymi się rozmowami przy stole. Zachwyci każdego – zarówno dzieci, jak i dorosłych. 

Przepis na pulpety w sosie 

Nasz przepis na pulpety w sosie własnym z odrobiną śmietany opiera się na prostych składnikach i nieskomplikowanym przygotowaniu. Składa się z kilku etapów: przygotowania cebulki, wyrobienia masy mięsnej, a następnie smażenia. Jeśli sos nie będzie odpowiednio gęsty, na sam koniec wystarczy rozpuścić w wodzie mąkę i dodać mieszankę do dania na patelni.  

Pulpety w sosie nie będą smakować dobrze bez dodatku ziół. Postawiliśmy na majeranek i lubczyk, które są bardzo delikatne. Nie przyćmią smaku mięsa, tylko wydobędą jeszcze więcej aromatów. Mielone w takiej wersji sprawdzą się zatem na rodzinny obiad albo ciepłą kolację. Świetnie smakują zarówno podane od razu po przygotowaniu, jak i odgrzane na drugi dzień. Podaj do nich purée ziemniaczane, kaszę gryczaną, ryż albo kopytka.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić pulpety w sosie? 

Przygotowanie pulpetów w sosie według tego przepisu to czysta przyjemność – wszystko przebiega intuicyjnie, a składniki są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych przygotowań. Zacznij od podsmażenia cebuli. To bardzo ważny etap, ponieważ stanie się wtedy łagodna i delikatnie słodka. Dzięki temu nie zaburzy smaku mięsa mielonego. Cebulę warto zeszklić na małym albo średnim ogniu, nie przypiekać jej zbyt mocno. Wtedy będzie gorzka.  

Jeśli chodzi o masę mięsną, musi być ona dobrze wyrobiona, najlepiej rękoma. Poświęć temu chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Bardzo ważny jest dodatek bułki tartej i jajek, które nadają odpowiednią strukturę. Pulpety wieprzowe formuj rękoma, najlepiej zwilżonymi delikatnie wodą. Dzięki temu mięso nie będzie się kleić. Kulki nie muszą być zbyt duże, wtedy szybciej się usmażą. 

Smażenie pulpetów wieprzowych – o czym pamiętać? 

Pulpety wieprzowe smaż na średnim ogniu. Wystarczy lekko je zarumienić z obu stron, a potem zalać wodą albo bulionem. Nie zapomnij na tym etapie dodać liścia laurowego i ziela angielskiego. Wtedy przykryj patelnię i duś klopsiki wieprzowe przez kilkanaście minut. W tym czasie mięso przestanie być surowe w środku, zrobi się soczyste i dobrze przesiąknie przyprawami.  

Ostatni etap to przygotowanie sosu do pulpetów. Wystarczy dodać śmietankę słodką, zagotować ją i zmniejszyć moc palnika. Powinna naturalnie zgęstnieć. Jeśli jednak nadal sos będzie zbyt rzadki, zagęść go rozpuszczoną w wodzie mąką. Pamiętaj o tym, aby dokładnie połączyć składniki, najlepiej z użyciem trzepaczki lub małej rózgi kuchennej. 

Co można dodać do przepisu na pulpeciki? 

Choć nasz przepis na pulpety w sosie jest sprawdzony i zawsze się udaje, możesz go delikatnie zmodyfikować. Dzięki temu odkryjesz nowe smaki, które zagoszczą na dłużej w twojej kuchni. Do samej masy mięsnej na pulpeciki możesz dodać natkę pietruszki, a nawet paprykę słodką mieloną. Jeśli chcesz urozmaicić przepis, pulpety wieprzowe dobrze będą smakować z tartym serem w środku.  

Jeśli chodzi o sos do pulpetów, tutaj możesz skorzystać z wielu możliwości. Szybko zmienisz smak, dodając 2-3 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Do takiej wersji dobrze smakuje pokrojona w kostkę słodka marchewka, którą możesz podsmażyć wraz z kulkami mięsnymi na samym początku. Oprócz klasycznej wersji ze śmietaną, dobrze sprawdzi się również dodatek koncentratu pomidorowego albo chrzanu. Wszystko zależy od tego, na jakim smaku ci najbardziej zależy. Zamiast zagęszczać na koniec sos mąką z wodą, dodaj parmezan albo ser tarty. Naturalnie zrobi się on gęsty, a do tego sycący. 

Końcowe przyprawianie pulpetów w sosie jest również bardzo istotne. Dla przełamania śmietanowego smaku, dodaj bazylię, oregano albo zioła prowansalskie. Do mięsa wieprzowego dobrze smakuje również tymianek lub kolendra.  

 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85313

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2606

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 10044

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3282

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4113

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7164

do 30 min 30 min
44
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85313

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2606

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 10044

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3282

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4113

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7164

do 30 min 30 min
44
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pulpeciki w sosie
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 100 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej odrobina wody
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1

Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego podsmażoną cebulę, bułkę tartą, majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Wbij dwa jajka i dodaj obrany, rozgnieciony w prasce czosnek. Wyrób masę, aby wszystkie składniki się połączyły.

2

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Uformuj kulki z masy mięsnej i smaż z dwóch stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Kiedy klopsy się podsmażą, zalej je wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj patelnię i zostaw tak na 15 minut.

3

Po tym czasie dodaj śmietanę. Jeśli jest konieczność to dodaj sól i pieprz. W odrobinie wody rozprowadź mąkę, dokładnie wymieszaj, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Do pulpetów na patelni dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę. Szybko wymieszaj, aby sos zgęstniał.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki