Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie własnym to bardzo popularny obiad który każdy zna i lubi. Pulpeciki przygotowuję w domowym sosie własnym i są rewelacyjne. Robię ich więcej i mam obiad na dwa dni.
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 20
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 145
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1320
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 20
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 145
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1320
Składniki
W misce umieszczam mięso. Najczęściej kupuję mięso z łopatki więc takie polecam. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaję jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszam lub wyrabiam ręką. Jeśli jest zbyt kleiste dodaję jeszcze bułki tartej. Do mojego mięsa dodaje jeszcze odrobinę gorącej wody lub wywaru. Każdy pulpecik obtaczam w mące. Rozgrzewam olej i na gorący wrzucam pulpety. Obsmażam w mące kilka minut z każdej strony a następnie zalewam bardzo gorącą wodą tak by zakryła mięso. Wszystko duszę pod przykryciem na delikatnym ogniu. Można dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Przygotowujemy również sos. W misce umieszczam wodę oraz mąkę. Bardzo dokładnie mieszam i dodaję odrobinę gorącego wywaru z mięsa. Dzięki temu sos będzie mieć jednolity kolor i nic się nie zważy. Duszę jeszcze kilkanaście minut. Całość duszenia mięsa to u mnie ok. 35 minut. Pulpety podałam z ziemniakami i surówką. U mnie domowe buraczki.