Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki uwielbiamy u nas w domu pod każdą postacią. Robię je w różnych sosach, z różnych mięs, surowych, ale też gotowanych. Te ostatnie, gdy mam mięso z rosołu. Tak było i tym razem. Ugotowałam rosół. Trochę mięsa zjedliśmy jako wkładkę do rosołu, a z pozostałej części zrobiłam pulpeciki. Wyszły pyszne i delikatne, choć może " nie wyglądają". Do tego dorobiłam sos chrzanowy, mój ulubiony. Ziemniaki i sałatka z buraków i obiad ... niebo w gębie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1840
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1840
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Składniki
Mięso i gotowaną marchewkę mielimy
Do mięsa i marchewki dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty
Pulpeciki podajemy z sosem chrzanowym
Przepis na sos: W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę nie rumieniąc jej. Do mąki z masłem dodać przestudzony bulion. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek (najlepiej trzepaczką rózgową). Pogotować kilka minut Dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło do różnego rodzaju mięs.