Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne danie obiadowe dla całej rodziny czyli pulpety wieprzowe ze schabu duszone z marchewką i porem w sosie lekko pomidorowym.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12554
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12554
Składniki
Marchewki obrałam, umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam. Połowę cebuli odłożyłam do mięsa, a drugą połowę drobno pokroiłam. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam warzywa. Smażyłam je kilka minut, aż się trochę zezłociły. Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na cienkie kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z połową cebuli. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, majonez, bułkę tartą, mleko, przyprawę włoską, sól i pieprz i wyrobiłam wszystko dokładnie ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy formowałam kulki o wielkości mniej więcej piłeczki do ping-ponga, ale wielkość nie jest aż tak bardzo istotna. Można zrobić wg własnych preferencji. Pulpeciki obtaczałam w mące owsianej i odkładałam na talerz. Gotowe pulpety obsmażyłam na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka z podsmażonymi warzywami. Nalałam około 2 szklanki wody (tyle aby pulpety troszkę wystawały ponad nią), dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól do smaku. Pulpety zagotowałam i dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z ketchupem z cukinii. Wszystko razem dusiłam na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Pulpety podałam z ryżem.