Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmięsne danie też może dobrze smakować.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 110
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 246
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 110
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 246
Składniki
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min. Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią.