Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowe pulpety pieczone w piekarniku w bogatym sosie pomidorowym. Wystarczy przygotować sos, uformować klopsiki, wstawić do pieca i poczekać, aby wspaniały aromat dania przyciągnie wszystkich domowników do kuchni. Ten przepis jest idealny dla zabieganych, ponieważ nie musisz stać przy garnku i pilnować, aby pulpety się nie przypaliły. Pieczenie mięsa w sosie pozwala, aby klopsiki wchłonęły wszystkie smaki stając się przyjemnie soczyste i delikatne.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 268
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 268
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania sosu. W dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę, dodaj listek laurowy, płatki czerwonej papryki i posiekany czosnek. Po minucie dodaj pomidory oraz suszone oregano i duś około 30 minut. Pod koniec gotowania możesz rozgnieść pomidory, które nie zdążyły się rozpaść np. tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw sos solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
W międzyczasie namocz bułkę w mleku i odstaw na 5 minut. Do miski włóż mielone mięso, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną pietruszkę, odrobinę soli i czarnego pieprzu oraz namoczoną i wyciśnięta bułkę. Na koniec wbij jajko i dokładnie wymieszaj masę. Najlepiej, jeśli zrobisz to rękami, jednak nie rób tego zbyt długo, ponieważ klopsiki mogą wyjść twarde.
Zwilż dłonie oliwą, nabieraj łyżką porcje wymieszanego mięsa i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Przelej sos do naczynia żaroodpornego i wkładaj do niego mięsne kulki. Naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 25-30 minut.
Upieczone pulpety podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Stworzą dobre połączenie z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.