Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pulpety w sosie"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 590 kcal, cena 4,90 zł
Bakłażan opłucz starannie, osusz, ponakłuwaj gęsto i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40 min, ostudź, usuń pestki.
Miąższ bakłażana przełóż do miski. Dodaj mielone mięso i jajko, wymieszaj. W razie potrzeby, masę zagęść bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżeczką mielonego cynamonu. Na koniec do masy dodaj drobno posiekaną cebulę i 2-3 gałązki kolendry.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, z przygotowanej masy mięsnej fomuj niewielkie pulpety. Wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
Drugą cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i przesmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj pomidory wraz z zalewą. Duś ok. 5 min. Sos dopraw chili, cukrem, solą oraz posiekaną natką. Włóż pulpety, podgrzej, podawaj np. z kuskusem.Źródło: Świat kobiety