Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie to jeden z tych przepisów na danie główne, który nigdy się nie nudzi. Mięso jest miękkie, delikatne i soczyste. Do tego sos wyróżnia się kremową konsystencją i aromatycznym dodatkiem ziół. Nasz przepis na pulpety kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnym obiadem i niekończącymi się rozmowami przy stole. Zachwyci każdego – zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Nasz przepis na pulpety w sosie własnym z odrobiną śmietany opiera się na prostych składnikach i nieskomplikowanym przygotowaniu. Składa się z kilku etapów: przygotowania cebulki, wyrobienia masy mięsnej, a następnie smażenia. Jeśli sos nie będzie odpowiednio gęsty, na sam koniec wystarczy rozpuścić w wodzie mąkę i dodać mieszankę do dania na patelni.
Pulpety w sosie nie będą smakować dobrze bez dodatku ziół. Postawiliśmy na majeranek i lubczyk, które są bardzo delikatne. Nie przyćmią smaku mięsa, tylko wydobędą jeszcze więcej aromatów. Mielone w takiej wersji sprawdzą się zatem na rodzinny obiad albo ciepłą kolację. Świetnie smakują zarówno podane od razu po przygotowaniu, jak i odgrzane na drugi dzień. Podaj do nich purée ziemniaczane, kaszę gryczaną, ryż albo kopytka.
Przygotowanie pulpetów w sosie według tego przepisu to czysta przyjemność – wszystko przebiega intuicyjnie, a składniki są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych przygotowań. Zacznij od podsmażenia cebuli. To bardzo ważny etap, ponieważ stanie się wtedy łagodna i delikatnie słodka. Dzięki temu nie zaburzy smaku mięsa mielonego. Cebulę warto zeszklić na małym albo średnim ogniu, nie przypiekać jej zbyt mocno. Wtedy będzie gorzka.
Jeśli chodzi o masę mięsną, musi być ona dobrze wyrobiona, najlepiej rękoma. Poświęć temu chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Bardzo ważny jest dodatek bułki tartej i jajek, które nadają odpowiednią strukturę. Pulpety wieprzowe formuj rękoma, najlepiej zwilżonymi delikatnie wodą. Dzięki temu mięso nie będzie się kleić. Kulki nie muszą być zbyt duże, wtedy szybciej się usmażą.
Pulpety wieprzowe smaż na średnim ogniu. Wystarczy lekko je zarumienić z obu stron, a potem zalać wodą albo bulionem. Nie zapomnij na tym etapie dodać liścia laurowego i ziela angielskiego. Wtedy przykryj patelnię i duś klopsiki wieprzowe przez kilkanaście minut. W tym czasie mięso przestanie być surowe w środku, zrobi się soczyste i dobrze przesiąknie przyprawami.
Ostatni etap to przygotowanie sosu do pulpetów. Wystarczy dodać śmietankę słodką, zagotować ją i zmniejszyć moc palnika. Powinna naturalnie zgęstnieć. Jeśli jednak nadal sos będzie zbyt rzadki, zagęść go rozpuszczoną w wodzie mąką. Pamiętaj o tym, aby dokładnie połączyć składniki, najlepiej z użyciem trzepaczki lub małej rózgi kuchennej.
Choć nasz przepis na pulpety w sosie jest sprawdzony i zawsze się udaje, możesz go delikatnie zmodyfikować. Dzięki temu odkryjesz nowe smaki, które zagoszczą na dłużej w twojej kuchni. Do samej masy mięsnej na pulpeciki możesz dodać natkę pietruszki, a nawet paprykę słodką mieloną. Jeśli chcesz urozmaicić przepis, pulpety wieprzowe dobrze będą smakować z tartym serem w środku.
Jeśli chodzi o sos do pulpetów, tutaj możesz skorzystać z wielu możliwości. Szybko zmienisz smak, dodając 2-3 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Do takiej wersji dobrze smakuje pokrojona w kostkę słodka marchewka, którą możesz podsmażyć wraz z kulkami mięsnymi na samym początku. Oprócz klasycznej wersji ze śmietaną, dobrze sprawdzi się również dodatek koncentratu pomidorowego albo chrzanu. Wszystko zależy od tego, na jakim smaku ci najbardziej zależy. Zamiast zagęszczać na koniec sos mąką z wodą, dodaj parmezan albo ser tarty. Naturalnie zrobi się on gęsty, a do tego sycący.
Końcowe przyprawianie pulpetów w sosie jest również bardzo istotne. Dla przełamania śmietanowego smaku, dodaj bazylię, oregano albo zioła prowansalskie. Do mięsa wieprzowego dobrze smakuje również tymianek lub kolendra.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 174
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 174
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Składniki
Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego podsmażoną cebulę, bułkę tartą, majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Wbij dwa jajka i dodaj obrany, rozgnieciony w prasce czosnek. Wyrób masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Uformuj kulki z masy mięsnej i smaż z dwóch stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Kiedy klopsy się podsmażą, zalej je wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj patelnię i zostaw tak na 15 minut.
Po tym czasie dodaj śmietanę. Jeśli jest konieczność to dodaj sól i pieprz. W odrobinie wody rozprowadź mąkę, dokładnie wymieszaj, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Do pulpetów na patelni dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę. Szybko wymieszaj, aby sos zgęstniał.