Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znów brakuje ci pomysłu na obiad? Koniecznie przetestuj nasz przepis na pyszne pulpety w sosie, które błyskawicznie znikają ze stołu. Z tego względu warto zrobić ich nieco więcej - z pewnością się nie zmarnują.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 733
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 905
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 733
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 905
Składniki
Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego podsmażoną cebulę, bułkę tartą, majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Wbij dwa jajka i dodaj obrany, rozgnieciony w prasce czosnek. Wyrób masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Uformuj kulki z masy mięsnej i smaż z dwóch stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Kiedy klopsy się podsmażą, zalej je wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj patelnię i zostaw tak na 15 minut.
Po tym czasie dodaj śmietanę. Jeśli jest konieczność to dodaj sól i pieprz. W odrobinie wody rozprowadź mąkę, dokładnie wymieszaj, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Do pulpetów na patelni dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę. Szybko wymieszaj, aby sos zgęstniał.