Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3510
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 507
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 325
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7174
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 434
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3510
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 507
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 325
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7174
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 434
Składniki
Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając.
Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki.
Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy.
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy chochlę wywaru z pulpetów i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut. Gotową zawiesinę wlewamy do bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką.