Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym.

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 205

Dodano:

Odsłon: 202

Sos idealny do podania z kaszą.

Składniki

  • Kasza gryczana
  • Mięso mielone z indyka
  • Oliwa
  • Masło
  • Kilka pieczarek
  • Koperek
  • Przyprawy (np. sól, pieprz, papryka, curry)
  • Mąka ziemniaczana
  • Bułka tarta
  • Czosnek
  • Cebula
  • Śmietana, jogurt naturalny lub wegański
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym.

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
    Mięso mieszamy z mąką ziemniaczaną i przyprawami. Wyrabiamy przez chwilę i formujemy małe pulpety, które obtaczamy w bułce tartej.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Podsmażamy rozgnieciony praską czosnek i pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pulpeciki i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kilka minut.

  3. Całość zasypujemy dużą ilością posiekanego koperku i dodajemy śmietanę. Gotujemy razem i doprawiamy do smaku. W ramach potrzeby zagęszczamy sos wodą z mąką.

  4. Podajemy z kaszą i ogórkami kiszonymi lub tartymi buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń