Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11351
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11351
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Składniki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.
Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, cebulę, bułkę tartą, majeranek, oregano, pieprz i 3/4 łyżeczki soli. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy aż się dobrze połączą (najlepiej rękoma).
Z masy mięsnej formujemy pulpety. Powinno wyjść mniej więcej 20-24 szt.
W garnku zagotowujemy bulion. Pulpety obtaczamy w mące i wkładamy do wrzącego wywaru. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy pulpety będą ugotowane wyjmujemy je na talerz.
Większą część wywaru odlewamy. W garnku powinno pozostać mniej więcej 500ml płynu. Dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Sos doprowadzamy do wrzenia.
W pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę pszenną. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Do mieszanki dodajemy 2 chochelki gorącego sosu i mieszamy dokładnie. Następnie całość przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.