Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 193
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 291
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 384
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 179
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 193
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 291
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 384
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 179
Składniki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.
Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, cebulę, bułkę tartą, majeranek, oregano, pieprz i 3/4 łyżeczki soli. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy aż się dobrze połączą (najlepiej rękoma).
Z masy mięsnej formujemy pulpety. Powinno wyjść mniej więcej 20-24 szt.
W garnku zagotowujemy bulion. Pulpety obtaczamy w mące i wkładamy do wrzącego wywaru. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy pulpety będą ugotowane wyjmujemy je na talerz.
Większą część wywaru odlewamy. W garnku powinno pozostać mniej więcej 500ml płynu. Dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Sos doprowadzamy do wrzenia.
W pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę pszenną. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Do mieszanki dodajemy 2 chochelki gorącego sosu i mieszamy dokładnie. Następnie całość przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.