Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 56
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43755
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 205
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 633
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 56
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43755
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 205
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 633
Składniki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.
Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, cebulę, bułkę tartą, majeranek, oregano, pieprz i 3/4 łyżeczki soli. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy aż się dobrze połączą (najlepiej rękoma).
Z masy mięsnej formujemy pulpety. Powinno wyjść mniej więcej 20-24 szt.
W garnku zagotowujemy bulion. Pulpety obtaczamy w mące i wkładamy do wrzącego wywaru. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy pulpety będą ugotowane wyjmujemy je na talerz.
Większą część wywaru odlewamy. W garnku powinno pozostać mniej więcej 500ml płynu. Dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Sos doprowadzamy do wrzenia.
W pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę pszenną. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Do mieszanki dodajemy 2 chochelki gorącego sosu i mieszamy dokładnie. Następnie całość przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.