Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym

Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 626

Dodano:

Odsłon: 285

Delikatne pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowo - ziołowym z kaszą manną. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 500g schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny do pulpetów
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka majonezusól, pieprz do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka owsiana do panierowania
  • 150ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kaszy manny do sosu
  • listek laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam jajko. Dodałam majonez, przyprawę włoską, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam kawałki i formowałam okrągłe pulpeciki. Pulpeciki obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam pulpeciki. Obsmażyłam je z każdej strony na rumiano i przełożyłam do garnka. Na pozostałym oleju przesmażyłam resztę cebuli, którą wcześniej drobno posiekałam. Zeszkloną cebulę dodałam do pulpetów. Do garnka z pulpetami wlałam ok. 1,5-2szkl. wody, którą wcześniej popłukałam patelnię, aby zebrać z niej cały smak. Do garnka dodałam listek laurowy, ziele angielskie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem i zagotowałam. Następnie dodałam natkę pietruszki i koperku oraz śmietanę i dusiłam pulpety ok. 15 minut. Na koniec dodałam kaszę manną i dusiłam dalej, aż sos zgęstniał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń