Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowo - ziołowym z kaszą manną. Idealne na obiad dla całej rodziny.
Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresó...
Odsłon: 12
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 822
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 129
Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresó...
Odsłon: 12
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 822
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 129
Składniki
Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam jajko. Dodałam majonez, przyprawę włoską, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam kawałki i formowałam okrągłe pulpeciki. Pulpeciki obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam pulpeciki. Obsmażyłam je z każdej strony na rumiano i przełożyłam do garnka. Na pozostałym oleju przesmażyłam resztę cebuli, którą wcześniej drobno posiekałam. Zeszkloną cebulę dodałam do pulpetów. Do garnka z pulpetami wlałam ok. 1,5-2szkl. wody, którą wcześniej popłukałam patelnię, aby zebrać z niej cały smak. Do garnka dodałam listek laurowy, ziele angielskie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem i zagotowałam. Następnie dodałam natkę pietruszki i koperku oraz śmietanę i dusiłam pulpety ok. 15 minut. Na koniec dodałam kaszę manną i dusiłam dalej, aż sos zgęstniał.