Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne połączenie mięsa wieprzowego mielonego z delikatnym i aksamitnym sosem z kurek.
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 219
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 219
Składniki
Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła. Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle. Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje.
W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam umyte wcześniej kurki i smażyłam aż kurki puszczą sok i wodę. Po ok. 10 minutach podlałam śmietanką i chwilę jeszcze podgrzewałam na małym ogniu. Dosypałam 1 łyżkę natki pietruszki i posoliłam odrobinę.
Sos kurkowy przelałam do pulpetów, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut ( można jeszcze odrobinę całość podgrzać).