Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16539
Dodano: 15.06.2018
Odsłon: 1975
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Potem jeszcze dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
Do cukinii dodajemy jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, bułkę, sól i pieprz.
Wszystko mieszamy.
Ręce lekko natłuszczamy oliwą i formujemy pulpety.
Gotowe wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotujemy sos.
Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej grubo posiekane cebule i czosnek, przesmażamy minutę i zalewamy przecierem pomidorowym. Mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Gdy przecier zawrze, wkładamy pulpety, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut, dobrze jest od czasu do czasu zajrzeć czy nie dolać płynu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 15 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
bardzo chetnie sprobuje! cukinia juz rosnie Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 15 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł. Dobrze wiedzieć, że cukinia nie musi być smażona żeby pysznie smakować;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 15 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
No popatrz, popatrz, ale mnie zaskoczyłaś :DCo roku robimy podobne, by nie powiedzieć takie same z naszych działkowych cukiń i wtedy już nic nie potrzeba :D
Super jedzonko, a do sosu u nas tradycyjnie łyżka chili, bo bez tego nie da się żyć xD Odpowiedzi: 4 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz