Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leciutkie jak chmurka pulpety z cukinii w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Potem jeszcze dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, bułkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Ręce lekko natłuszczamy oliwą i formujemy pulpety.
Gotowe wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej grubo posiekane cebule i czosnek, przesmażamy minutę i zalewamy przecierem pomidorowym. Mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gdy przecier zawrze, wkładamy pulpety, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut, dobrze jest od czasu do czasu zajrzeć czy nie dolać płynu.