Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z mięsa i ryżu duszone z marchewką i ciecierzycą

Przepis dnia 2020-11-22
Pulpety z mięsa i ryżu duszone z marchewką i ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3490

Dodano:

Odsłon: 180

Najlepsze na jesień pulpety z mięsa, ryżu i daktyli duszone w aromatycznym wywarze z ciecierzycą i marchewką. To danie z kuchni perskiej, kojące i pełne smaku.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • ok 6 miękkich daktyli suszonych
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 litry rosołu ( albo wywaru warzywnego)
  • 4 marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 nasiona kardamonu ( można pominąć)
  • kawałek skórki z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • do posypania 2 łyżeczki posiekanej mięty i bazylii
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety z mięsa i ryżu duszone z marchewką i ciecierzycą

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę, przełożyć ryż o gotować 5 minut, przepłukać na sitku zimną wodą i odstawić do odsączenia i lekkiego przestudzenia.
    Cebulę drobno posiekać, migdały pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski razem z mięsem, przyprawami i ryżem, wymieszać.

  2. Uformować pulpety, odstawić do lodówki na 30 minut.
    Marchewkę posiekać w kostkę
    W garnku zagotować rosół, dodać marchewkę, ciecierzycę, kurkumę, kardamon, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie przełożyć pulpety. Gotować 40 minut.
    Na talerzu posypać miętą i bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń