Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-11-2020
Najlepsze na jesień pulpety z mięsa, ryżu i daktyli duszone w aromatycznym wywarze z ciecierzycą i marchewką. To danie z kuchni perskiej, kojące i pełne smaku.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Zagotować wodę, przełożyć ryż o gotować 5 minut, przepłukać na sitku zimną wodą i odstawić do odsączenia i lekkiego przestudzenia. Cebulę drobno posiekać, migdały pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski razem z mięsem, przyprawami i ryżem, wymieszać.
Uformować pulpety, odstawić do lodówki na 30 minut. Marchewkę posiekać w kostkę W garnku zagotować rosół, dodać marchewkę, ciecierzycę, kurkumę, kardamon, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie przełożyć pulpety. Gotować 40 minut. Na talerzu posypać miętą i bazylią.