Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli pozostało ci mięso z rosołu - zrób z niego pyszne pulpety, które zachwycą lekkością! Wspaniały i prosty pomysł na szybki obiad. Pulpety świetnie komponują się z kremowym sosem z leśnych grzybów, sosem pieczarkowym lub śmietanowym. W towarzystwie ziemniaków z masełkiem i świeżo przyrządzonej surówki smakują wybornie.
Patelnia, garnek, miska, miska na bułkę, deska do krojenia, nóż
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1358
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1358
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie pokrój w kostkę. Natkę pietruszki poszatkuj na drobno.
Mięso z rosołu drobniutko posiekaj lub przeciśnij przez maszynkę.
Przygotuj większą miskę i przerzuć wszystkie warzywne składniki wraz z mięsem. Całość wymieszaj z przyprawami: solą, pieprzem, opcjonalnie z majerankiem. Możesz do środka dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj jajko wraz z odciśniętą z mleka kajzerką. Zagniataj masę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Z przygotowanej masy uformuj kulki na pulpety, a następnie delikatnie obtocz w mące.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż pulpety do przyrumienienia się z każdej strony.
Do 4 l garnka z wodą lub bulionem wrzuć przygotowane pulpety i gotuj przez 40 minut.
Przygotuj sos. Grzyby oczyść i pokrój na kostkę, jeżeli preferujesz większe kawałki lub grzyby są mniejsze, pokrój według uznania. W przypadku moczonych grzybów, które wcześniej zostały ususzone, namocz je w wodzie przez pół godziny, wody jednak nie wylewaj, dodasz ją do sosu.
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle przez 3-4 minuty. A na końcu dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
Na patelnię z cebulką i czosnkiem dodaj grzyby i smaż do miękkości. W zależności od rodzaju grzybów będą one potrzebować około 7-10 minut smażenia. Do suszonych grzybów dodaj wody z moczenia i poczekaj, aż odparuje.
Następnie wlej szklankę wody i bulionu (polecamy bardziej bulion) i gotuj do odparowania. Gdy bulion nieco odparuje, dopraw go solą i pieprzem. Pieprz dodawaj zawsze na końcu. Opcjonalnie dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
Do małego kubeczka przelej trochę bulionu z sosu i wymieszaj ze śmietanką. Dodaj zawartość kubeczka do całości i dobrze wymieszaj. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki pszennej.
Tak przygotowane pulpety podawaj z ugotowanymi ziemniakami, najlepiej z odrobiną masła i natką pietruszki lub koperkiem. Koniecznie zestaw z ulubioną surówką, najlepiej słodko-kwaśną, idealnie dopełni smak potrawy.