Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21904
Dodano: 02.02.2015
Odsłon: 6111
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się ugotują. Do wody wrzucam ząbki czosnku, które przekroiłam wzdłuż na ćwiartki – nadadzą one ziemniakom lekko czosnkowy aromat. Wodę solę i stawiam na gaz. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
Ziemniaki przekładam do miski razem z czosnkiem. Dodaję masło, chrzan i mleko. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, w niektórych regionach Polski zwanego dukaczką, rozgniatam ziemniaki z resztą składników. Zawsze to robię, gdy ziemniaki są gorące – puree jest wtedy najsmaczniejsze.
Do nakładania puree na talerz używam łyżki do lodów. Powstają wtedy żółciutkie kuleczki ziemniaczane, które na koniec można jeszcze posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

kasia-p 29 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Jak ładnie podane :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 07 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Zabieram przepis. W takiej wersji jeszcze nie robiłam.10 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Pyszne,a ja dodaję serek Bielucha..:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Jak zawsze pysznie.10 Kto głosował? | Odpowiedz