Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na grubym, puszystym, maślankowym cieście z pysznymi dodatkami: jarmużem, brokułem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier, mąkę, oliwę i na końcu sól. Ciasto długo wyrabiamy. Pojemnik z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Kiedy ciasto rośnie szykujemy dodatki. Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę, brokuła, jarmuż, pieczarki w plasterkach. Solimy i pieprzymy. Pieczarki puszczą trochę wody, ale trzeba pilnować czy nie jest jej za mało. Smażąc pod przykryciem brokuł zachowa ładny kolor. Smażymy tylko go momentu, aż brokuł lekko zmięknie. Studzimy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Na cieście rozkładamy usmażone warzywa z pieczarkami i kawałki suszonych pomidorów. Posypujemy startą mozzarellą i kostkami fety.
Pieczemy w 200 stopniach przez 25 - 30 minut. Pizza jest bardzo puszysta. Świetnie smakuje na świeżo, a nawet odgrzana następnego dnia.