Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste kopytka jak u mamy. Za ich niepowtarzalny smak odpowiada jeden składnik, jakim jest mąka ziemniaczana. Dzięki temu dodatkowi kopytka wyjdą delikatniejsze i bardziej sprężyste.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 100
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1790
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 100
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1790
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Do zmielonych ziemniaków wbij jajko, dodaj odrobinę soli i wsyp mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Ciasto na kopytka wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na około 5 części. Z każdej z nich uformuj podłużny wałeczek. Pokrój kopytka.
Kopytka gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie puszyste kopytka odcedź na durszlaku, przesyp do miski i polej roztopionym masłem lub zahartuj w zimnej wodzie i podawaj polane gorącym sosem.