Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste kopytka jak u mamy. Za ich niepowtarzalny smak odpowiada jeden składnik, jakim jest mąka ziemniaczana. Dzięki temu dodatkowi kopytka wyjdą delikatniejsze i bardziej sprężyste.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11453
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6549
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13583
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5365
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11453
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6549
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13583
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5365
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Do zmielonych ziemniaków wbij jajko, dodaj odrobinę soli i wsyp mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Ciasto na kopytka wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na około 5 części. Z każdej z nich uformuj podłużny wałeczek. Pokrój kopytka.
Kopytka gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie puszyste kopytka odcedź na durszlaku, przesyp do miski i polej roztopionym masłem lub zahartuj w zimnej wodzie i podawaj polane gorącym sosem.