Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli ziemniaki w mundurkach z twarożkiem i szczypiorkiem. Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Sposób wykonania: Pyry w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek. W czasie, gdy pyry gotują się robimy gzikę. Ser wykładamy na miskę. Rozdrabniamy, dajemy sól, pieprz, śmietanę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno sznytloch i wrzucamy do gziki. Danie gotowe!
Na talerze nakładamy przekrojone na pół pyry, dajemy na nie kawałek masła (dawniej polewano pyry olejem lnianym), obok kładziemy gzikę ze sznytlochem. To jest prawdziwe poznańskie danie. Marzeniem jest dziś dostać ser wiejski i śmietanę gęstą jak masło - taką jaka kiedyś u babci na wsi bywała. Już nie mówimy o delikatnym, wiosennym szczypiorku prosto z ogródka.