Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli ziemniaki w mundurkach z twarożkiem i szczypiorkiem. Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Składniki
Sposób wykonania: Pyry w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek. W czasie, gdy pyry gotują się robimy gzikę. Ser wykładamy na miskę. Rozdrabniamy, dajemy sól, pieprz, śmietanę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno sznytloch i wrzucamy do gziki. Danie gotowe!
Na talerze nakładamy przekrojone na pół pyry, dajemy na nie kawałek masła (dawniej polewano pyry olejem lnianym), obok kładziemy gzikę ze sznytlochem. To jest prawdziwe poznańskie danie. Marzeniem jest dziś dostać ser wiejski i śmietanę gęstą jak masło - taką jaka kiedyś u babci na wsi bywała. Już nie mówimy o delikatnym, wiosennym szczypiorku prosto z ogródka.