Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna potrawa kuchni polskiej - gęś faszerowana jabłkami, podawana w towarzystwie modrej kapusty. Idealna propozycja na dzień świętego Marcina, który przypada na 11 listopada. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany. Gwarantujemy, że tak przyrządzona gęś podbije kubki smakowe Waszych gości i domowników. Tym daniem z powodzeniem obdzielicie od 6 do 8 osób.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 71
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 529
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 689
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 71
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 529
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 689
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Przygotuj solankę. Wodę połącz z solą. Tuszkę zanurz w solance i wstaw na 2-3 dni do lodówki.
W dniu pieczenia gęsi zabierz się na przygotowanie farszu i modrej kapusty. Zacznij od nadzienia. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Do owoców dodaj cytrynę przekrojoną na pół, płynny miód, rozmaryn, sól i pieprz.
Gęś nafaszeruj jabłkami. Zwiąż dwie nóżki zamykając nafaszerowany drób.
Nafaszerowaną tuszkę gęsi przełóż do brytfanki. Skórę natrzyj grubo mieloną solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wlej do naczynia około pół szklanki cydru. Dzięki temu po upieczeniu skórka będzie chrupiąca, a mięso delikatne.
Tuszkę gęsi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez około 2,5 - 3 godziny. Co około 30 minut otwieraj piekarnik i polewaj mięso wytopionym tłuszczem.
W trakcie pieczenia zabierz się za przygotowanie modrej kapusty. Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę.
Do garnka wlej miód, dodaj 2 gałązki rozmarynu, pokrojoną cebulę, świeżą żurawinę i wiśnie ze słoiczka. Składniki podgrzewaj przez około 5 minut. Następnie do garnka dodaj czerwoną kapustę i odrobinę wody. Modrą kapustę gotuj przez około 15 minut.
Ciepłą modrą kapustę przełóż na półmisek. Dołóż do niej upieczoną gęś (przed przełożeniem drobiu na półmisek usuń sznurek z gęsi). Potrawę serwuj w całości. Smacznego świętowania!