Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna potrawa kuchni polskiej - gęś faszerowana jabłkami, podawana w towarzystwie modrej kapusty. Idealna propozycja na dzień świętego Marcina, który przypada na 11 listopada. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany. Gwarantujemy, że tak przyrządzona gęś podbije kubki smakowe Waszych gości i domowników. Tym daniem z powodzeniem obdzielicie od 6 do 8 osób.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7425
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 651
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 97
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7425
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 651
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 97
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 95
Składniki
Przygotuj solankę. Wodę połącz z solą. Tuszkę zanurz w solance i wstaw na 2-3 dni do lodówki.
W dniu pieczenia gęsi zabierz się na przygotowanie farszu i modrej kapusty. Zacznij od nadzienia. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Do owoców dodaj cytrynę przekrojoną na pół, płynny miód, rozmaryn, sól i pieprz.
Gęś nafaszeruj jabłkami. Zwiąż dwie nóżki zamykając nafaszerowany drób.
Nafaszerowaną tuszkę gęsi przełóż do brytfanki. Skórę natrzyj grubo mieloną solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wlej do naczynia około pół szklanki cydru. Dzięki temu po upieczeniu skórka będzie chrupiąca, a mięso delikatne.
Tuszkę gęsi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez około 2,5 - 3 godziny. Co około 30 minut otwieraj piekarnik i polewaj mięso wytopionym tłuszczem.
W trakcie pieczenia zabierz się za przygotowanie modrej kapusty. Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę.
Do garnka wlej miód, dodaj 2 gałązki rozmarynu, pokrojoną cebulę, świeżą żurawinę i wiśnie ze słoiczka. Składniki podgrzewaj przez około 5 minut. Następnie do garnka dodaj czerwoną kapustę i odrobinę wody. Modrą kapustę gotuj przez około 15 minut.
Ciepłą modrą kapustę przełóż na półmisek. Dołóż do niej upieczoną gęś (przed przełożeniem drobiu na półmisek usuń sznurek z gęsi). Potrawę serwuj w całości. Smacznego świętowania!