Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna potrawa kuchni polskiej - gęś faszerowana jabłkami, podawana w towarzystwie modrej kapusty. Idealna propozycja na dzień świętego Marcina, który przypada na 11 listopada. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany. Gwarantujemy, że tak przyrządzona gęś podbije kubki smakowe Waszych gości i domowników. Tym daniem z powodzeniem obdzielicie od 6 do 8 osób.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 118
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 67
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 276
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4606
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 118
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 67
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 276
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4606
Składniki
Przygotuj solankę. Wodę połącz z solą. Tuszkę zanurz w solance i wstaw na 2-3 dni do lodówki.
W dniu pieczenia gęsi zabierz się na przygotowanie farszu i modrej kapusty. Zacznij od nadzienia. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Do owoców dodaj cytrynę przekrojoną na pół, płynny miód, rozmaryn, sól i pieprz.
Gęś nafaszeruj jabłkami. Zwiąż dwie nóżki zamykając nafaszerowany drób.
Nafaszerowaną tuszkę gęsi przełóż do brytfanki. Skórę natrzyj grubo mieloną solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wlej do naczynia około pół szklanki cydru. Dzięki temu po upieczeniu skórka będzie chrupiąca, a mięso delikatne.
Tuszkę gęsi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez około 2,5 - 3 godziny. Co około 30 minut otwieraj piekarnik i polewaj mięso wytopionym tłuszczem.
W trakcie pieczenia zabierz się za przygotowanie modrej kapusty. Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę.
Do garnka wlej miód, dodaj 2 gałązki rozmarynu, pokrojoną cebulę, świeżą żurawinę i wiśnie ze słoiczka. Składniki podgrzewaj przez około 5 minut. Następnie do garnka dodaj czerwoną kapustę i odrobinę wody. Modrą kapustę gotuj przez około 15 minut.
Ciepłą modrą kapustę przełóż na półmisek. Dołóż do niej upieczoną gęś (przed przełożeniem drobiu na półmisek usuń sznurek z gęsi). Potrawę serwuj w całości. Smacznego świętowania!