Do góry

Dania główne Przepis na:

pyszna potrawka z królika

pyszna potrawka z królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1958

Dodano:

Odsłon: 8537

Eksperci rozpisują się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych , obecnie dostępnych mięs. Zgadzam się z tym stwierdzeniem i dopiszę, że królik jest bardzo smaczny i delikatny. Przyrządzony w sosie śmietanowym , włoszczyzną i ekstramalnie minimalną ilością przypraw jest wyjątkowym daniem, które możemy podać na święta .

Składniki

  • 1 tusza z królika
  • 1 mała śmietana 18 %
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki [ korzeń ]
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Królika myjemy , porcjujemy , obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do dużego garnka , zalewamy wodą tak, aby nie wystawało poza nią , dodajemy jedną łyżkę soli , pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w piórka i podsmażoną wcześniej cebulkę. Całość dusimy przez 1.5 godziny na wolnym ogniu - jeżeli był to dorosły królik gotowanie należy przedłużyć o 30 minut . pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy z 3 łyżkami gorącej wody i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem.

    Potrawkę można zagęścić 3 łyżkami maki pszennej rozrobionej w 70 ml zimnej wody.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń