Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracja lidla - polecam !
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1822
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70153
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24950
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 135
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 90
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1822
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70153
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24950
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 135
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 90
Składniki
Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu). Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii. Upieczoną tartę podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.