Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna tarta z łososiem, pomidorami i mozzarellą

Pyszna tarta z łososiem, pomidorami i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 623

Dodano:

Odsłon: 4890

Inspiracja lidla - polecam !

Składniki

  • ciasto francuskie: 200 g
  • jajka 5 szt
  • śmietana 30%: 100 ml
  • pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
  • łosoś wędzony: 150 g
  • szczypiorek: 0,5 pęczka
  • mozzarella: 185 g
  • masło: 5 g
  • mąka: 5 g
  • bazylia: 5 listków
  • Pieprz, sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszna tarta z łososiem, pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
    Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
    Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.

  2. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
    Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
    Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
    Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
    Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.

  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
    Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

    Upieczoną tartę podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 17 grudnia 2013 Bardzo lubie wszelkiego rodzaju tarty. Ta tez jest wspaniala.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 grudnia 2013 przepis fajny, ale zdjęcia wstawiamy swoje :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń