Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po wielu próbach wreszcie udało mi się dopracować przepis, który smakuje niemal identycznie, jak w chińskich knajpkach. Uwielbiam to danie! Jest proste i efektowne :)
Wołowinę kroimy na plasterki grubości ok 1 cm i odstawiamy.
1 łyżkę suszonych grzybów mun umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda przykryła grzyby, odstawiamy aż zmiękną.
Do miski wsypujemy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę oleju arachidowego. Wszystko mieszamy, dodajemy mięso i delikatnie a zarazem starannie nacieramy mięso powstałą papką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa, obracając je, żeby przysmażyło się z każdej strony. Usmażone kawałki mięsa przekładamy na talerz. Mięso smażymy partiami, żeby zamknąć pory, dzięki czemu będzie bardziej soczyste. Jeśli wrzucimy zbyt dużo kawałków mięsa naraz, zacznie się dusić, nam natomiast zależy na szybkim jego przysmażeniu.
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki, które wrzucamy na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dodajemy też pokrojoną dymkę. Gdy cebulka i czosnek się zeszklą dodajemy zieloną fasolkę i całość mieszamy. Smażymy 2-3 min cały czas mieszając a następnie podlewamy fasolkę wodą, dodajemy również grzyby mun wraz z zalewą. Fasolkę powinniśmy dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy fasolka będzie już chrupiąca, dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego i pieprz. Całość mieszamy i gotowe!
Podajemy solo albo z ryżem. Całość możemy udekorować sezamem.
Smacznego! :)
Kawałki mięsa, kasza i warzywa..... Ta zupa to pełnowartościowy posiłek, w sa...
Odsłon: 360
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 499
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 2069
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 210
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 25
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 499
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 2069
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 210
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 25
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 71
Składniki
Wołowinę kroimy na plasterki grubości ok 1 cm i odstawiamy.
1 łyżkę suszonych grzybów mun umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda przykryła grzyby, odstawiamy aż zmiękną.
Do miski wsypujemy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę oleju arachidowego. Wszystko mieszamy, dodajemy mięso i delikatnie a zarazem starannie nacieramy mięso powstałą papką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa, obracając je, żeby przysmażyło się z każdej strony. Usmażone kawałki mięsa przekładamy na talerz. Mięso smażymy partiami, żeby zamknąć pory, dzięki czemu będzie bardziej soczyste. Jeśli wrzucimy zbyt dużo kawałków mięsa naraz, zacznie się dusić, nam natomiast zależy na szybkim jego przysmażeniu.
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki, które wrzucamy na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dodajemy też pokrojoną dymkę. Gdy cebulka i czosnek się zeszklą dodajemy zieloną fasolkę i całość mieszamy. Smażymy 2-3 min cały czas mieszając a następnie podlewamy fasolkę wodą, dodajemy również grzyby mun wraz z zalewą. Fasolkę powinniśmy dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy fasolka będzie już chrupiąca, dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego i pieprz. Całość mieszamy i gotowe!
Podajemy solo albo z ryżem. Całość możemy udekorować sezamem.
Smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Dania główne
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem
Zapiekanka tostowa
Banalna i bardzo szybka! Super smakuje z ketchupem.
Odsłon: 20
Potrawka z kiełbaski
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 59