Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po wielu próbach wreszcie udało mi się dopracować przepis, który smakuje niemal identycznie, jak w chińskich knajpkach. Uwielbiam to danie! Jest proste i efektowne :)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 90
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 158
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 133
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1200
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 90
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 158
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 133
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1200
Składniki
Wołowinę kroimy na plasterki grubości ok 1 cm i odstawiamy.
1 łyżkę suszonych grzybów mun umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda przykryła grzyby, odstawiamy aż zmiękną.
Do miski wsypujemy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę oleju arachidowego. Wszystko mieszamy, dodajemy mięso i delikatnie a zarazem starannie nacieramy mięso powstałą papką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa, obracając je, żeby przysmażyło się z każdej strony. Usmażone kawałki mięsa przekładamy na talerz. Mięso smażymy partiami, żeby zamknąć pory, dzięki czemu będzie bardziej soczyste. Jeśli wrzucimy zbyt dużo kawałków mięsa naraz, zacznie się dusić, nam natomiast zależy na szybkim jego przysmażeniu.
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki, które wrzucamy na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dodajemy też pokrojoną dymkę. Gdy cebulka i czosnek się zeszklą dodajemy zieloną fasolkę i całość mieszamy. Smażymy 2-3 min cały czas mieszając a następnie podlewamy fasolkę wodą, dodajemy również grzyby mun wraz z zalewą. Fasolkę powinniśmy dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy fasolka będzie już chrupiąca, dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego i pieprz. Całość mieszamy i gotowe!
Podajemy solo albo z ryżem. Całość możemy udekorować sezamem.
Smacznego! :)