Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po wielu próbach wreszcie udało mi się dopracować przepis, który smakuje niemal identycznie, jak w chińskich knajpkach. Uwielbiam to danie! Jest proste i efektowne :)
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Składniki
Wołowinę kroimy na plasterki grubości ok 1 cm i odstawiamy.
1 łyżkę suszonych grzybów mun umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda przykryła grzyby, odstawiamy aż zmiękną.
Do miski wsypujemy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę oleju arachidowego. Wszystko mieszamy, dodajemy mięso i delikatnie a zarazem starannie nacieramy mięso powstałą papką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa, obracając je, żeby przysmażyło się z każdej strony. Usmażone kawałki mięsa przekładamy na talerz. Mięso smażymy partiami, żeby zamknąć pory, dzięki czemu będzie bardziej soczyste. Jeśli wrzucimy zbyt dużo kawałków mięsa naraz, zacznie się dusić, nam natomiast zależy na szybkim jego przysmażeniu.
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki, które wrzucamy na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dodajemy też pokrojoną dymkę. Gdy cebulka i czosnek się zeszklą dodajemy zieloną fasolkę i całość mieszamy. Smażymy 2-3 min cały czas mieszając a następnie podlewamy fasolkę wodą, dodajemy również grzyby mun wraz z zalewą. Fasolkę powinniśmy dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy fasolka będzie już chrupiąca, dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego i pieprz. Całość mieszamy i gotowe!
Podajemy solo albo z ryżem. Całość możemy udekorować sezamem.
Smacznego! :)