Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe zapiekane z makaronem, w pomidorowym sosie z dodatkiem zdrowego brokuła. Fantastyczne danie dla dzieci. Będą się nim zajadać.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 82
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11863
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 203
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 82
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11863
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 203
Składniki
PRZYGOTOWAĆ KLOPSIKI: CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W BARDZO DROBNA KOSTKĘ. PIETRUSZKĘ I KOPEREK DROBNO POSIEKAĆ. CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA KLOPSY WRZUCIĆ DO DUŻEJ MISKI I DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM I MAJERANKIEM. CAŁOŚĆ BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ. Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI, O WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO. GOTOWE KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU PRZYKRYĆ FOLIA I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
PRZYGOTOWAĆ SOS: CEBULE OBRAĆ I DROBNO POKROIĆ. UMYTY BROKUŁ PODZIELIĆ NA MNIEJSZE RÓŻYCZKI. TAK PRZYGOTOWANE BROKUŁY BLANSZOWAĆ WE WRZĄCEJ, OSOLONEJ WODZIE PRZEZ 3 – 4 MINUTY. BLANSZOWANE BROKUŁY WYJĄĆ Z WRZĄTKU I PRZEŁOŻYĆ JE DO MISKI Z LODOWATA WODA, ABY ZATRZYMAĆ PROCES GOTOWANIA. NA PATELNI ROZGRZAĆ 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK I NA GORĄCEJ ZESZKLIĆ POKROJONA CEBULE. KIEDY CEBULA SIĘ ZESZKLI ZETRZEĆ DO NIEJ CZOSNEK I LEKKO PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY I DOBRZE DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM I OREGANO. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ.
KIEDY SOS SIĘ ZAGOTUJE DODAĆ DO NIEGO KLOPSIKI. PATELNIE PRZYKRYĆ POKRYWKA I CAŁOŚĆ DUSIĆ RAZEM DZIESIĘĆ MINUT. W POLOWIE GOTOWANIA OBRÓCIĆ KLOPSY NA DRUGA STRONĘ. MAKARON UGOTOWAĆ WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU. POWINIEN BYĆ AL-DENTE. UGOTOWANY MAKARON ODLAĆ Z WODY I PRZEŁOŻYĆ DO PATELNI Z SOSEM I KLOPSAMI. MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM.
DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE WYSMAROWAĆ POZOSTAŁA ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK. NA DNIE NACZYNIA WYŁOŻYĆ ODLANE Z WODY BROKUŁY. NASTĘPNIE WYLAĆ NA NIE SOS Z KLOPSAMI I MAKARONEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ SERAMI I PIEC W GORĄCYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 15 – 20 MINUT. SMACZNEGO!