Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne pieczarki w cieście"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 97
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 115
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 633
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 97
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 115
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 633
Składniki
Pieczarki umyj, osusz, odetnij nóżki do wysokości kapelusza. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, wbij jajko i zmiksuj. Dodaj cebulę, przypraw ciasto solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wsyp gorczycę i wymieszaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej dużą porcję oleju (do głębokiego smażenia). Za pomocą widelca pieczarki zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor na tłuszczu. Osącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawaj gorące. Pieczarki przed smażeniem w cieście można obsypać lekko przyprawami, np. wegetą i odstawić je na godzinę, aby bardziej nabrały smaku. Smaczne są na gorąco i na zimno.
Porcje 6, Przygot. 40 min, Cena 1,20 zł, Kalorie 280 kcal
Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z BarwinaŹródło: Bella Relaks