Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26150
Dodano: 07.01.2020
Odsłon: 27329
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Okrasa:
Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.
Kartacze:
2,5 kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2,5 kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.
Formujemy pyzy (kartacze, cepeliny). nazwy są regionalne, co region to nazwy są inne.
W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo pyzy lub kartacze czy cepeliny,. Gotujemy około 20-25 minut od momentu wrzenia wody. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowe pyzy lub kartacze czy cepeliny podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Laura-Bielawska 12 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
To są kartacze a nie pyzy!!!8 Kto głosował? | Odpowiedz

Darekmat 12 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
To nie są żadne pyzy mazurskie, to jest błędna nazwa. To są kartacze i takiej nazwy powinno się używać (na Litwie nazywane cepelinami).11 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 07 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Chętnie bym się wprosiła na degustację :)))18 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 07 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowne :)12 Kto głosował? | Odpowiedz

agiza 07 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszniutkie. Baaaardzo lubię takie właśnie pyzy.Zjadłoby się15 Kto głosował? | Odpowiedz