Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 20 dużych pyz.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, garnek, patelnia,
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10093
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 880
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 219
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10093
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 880
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 219
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.
Kartacze: 3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 3 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki i pulpę razem mieszamy, solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej w razie potrzeby.
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki o wadze 45 g każda (20 szt.), które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki o wadze 150 g każda, 20 szt. Każdą kulę spłaszczamy na placek i kładziemy na środek kulkę z mięsa, formujemy pyzę.
W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo pyzy. Gotujemy około 15 minut od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię wody.
Ugotowane pyzy wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe pyzy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Lub podsmażone na patelni. Smacznego !!!