Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostało ci mięso z rosołu i nie masz pojęcia, co z nim zrobić? Nie ma problemu! Wystarczy, że je drobno posiekasz albo zmielisz. Zrobisz z niego farsz na pyzy z mięsem z rosołu, w posypce z bułką tartą i masłem.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 916
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 916
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Składniki
Przygotuj farsz. Boczek pokrój w kosteczkę i wytop na patelni. Cebulę obierz, posiekaj i dodaj do boczku. Zeszklij całość, a następnie dorzuć drobno posiekane lub zmielone mięso z rosołu. Smaż chwilę aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto na pyzy. Pół kilograma ziemniaków obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku. Skrobię, która zostanie na dnie naczynia, dodaj do ziemniaków. Wymieszaj starte ziemniaki z puree, dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Zagnieć na gęste ciasto
Z ciasta odrywaj kawałki, formuj placuszki i na każdy nakładaj łyżkę farszu. Zlepiaj w kule i wrzucaj partiami na wrzątek z odrobiną soli. Gotuj około 6 minut od momentu wypłynięcia.
W tym czasie na patelni połącz masło z bułką tartą. Obtaczaj w takiej panierce pyzy bezpośrednio na talerzu podczas podania.