Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z pasztetową

Pyzy z pasztetową

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1907

Dodano:

Odsłon: 1992

Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy. A konkretnie pyzy z pasztetową. Takie robiła mama, robię je również i ja :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,25 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 30 - 40 dkg pasztetowej
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oleju bądź smalcu
  • Na omastę:
  • 1 cebula
  • 15 dkg słoninki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wcześniej ugotowane i stłuczone przecisnęłam przez praskę. Dodałam mąkę i wbiłam jajko. Zagniotłam ciasto i uformowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.

  2. Cebulkę zrumieniłam na patelni z dodatkiem łyżki smalcu. Połączyłam z pasztetową i wymieszałam, rozbijając tym samym większe grudki pasztetowej. Wyrobiłam na w miarę jednolitą masę.

  3. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczałam na dłoni i łyżeczką nakładałam farsz.

    Gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez ok. 3 minuty. Pyzy zaczęły puchnąć i delikatnie bielić się a to oznaczało, że były już ugotowane.

  4. Zrobiłam omastę z podsmażonej na skwarki słoniny i zrumienionej na niej cebulki. Polałam pyzy i posypałam koprem.

  5. Notatki:
    * zawsze wybieram bardziej zbitą w konsystencji pasztetową, jeśli już nie ma innej i trafia mi się ta bardziej rzadka w folii to nie dodaję do niej cebulki i tłuszczu bo to tylko dodatkowo ją rozrzedza
    * jeśli nie mamy wagi, żeby odmierzyć proporcje na pyzy, to proponuję przecisnąć ziemniaki do miski, uklepać, podzielić nożem na 4 części, jedną część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką
    * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń