Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy. A konkretnie pyzy z pasztetową. Takie robiła mama, robię je również i ja :)
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 800
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8156
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13030
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 368
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 128
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2235
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 800
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8156
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13030
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 368
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 128
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2235
Składniki
Ziemniaki wcześniej ugotowane i stłuczone przecisnęłam przez praskę. Dodałam mąkę i wbiłam jajko. Zagniotłam ciasto i uformowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
Cebulkę zrumieniłam na patelni z dodatkiem łyżki smalcu. Połączyłam z pasztetową i wymieszałam, rozbijając tym samym większe grudki pasztetowej. Wyrobiłam na w miarę jednolitą masę.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszczałam na dłoni i łyżeczką nakładałam farsz. Gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez ok. 3 minuty. Pyzy zaczęły puchnąć i delikatnie bielić się a to oznaczało, że były już ugotowane.
Zrobiłam omastę z podsmażonej na skwarki słoniny i zrumienionej na niej cebulki. Polałam pyzy i posypałam koprem.
Notatki: * zawsze wybieram bardziej zbitą w konsystencji pasztetową, jeśli już nie ma innej i trafia mi się ta bardziej rzadka w folii to nie dodaję do niej cebulki i tłuszczu bo to tylko dodatkowo ją rozrzedza * jeśli nie mamy wagi, żeby odmierzyć proporcje na pyzy, to proponuję przecisnąć ziemniaki do miski, uklepać, podzielić nożem na 4 części, jedną część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków