Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyzy ziemniaczane na drożdżach"
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3764
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3764
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, gotuj w mundurkach 30 minut. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki i wyciśnij praską do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i cukrem. Gdy lekko podrosną, połącz je z ziemniakami. Dodaj jajko, roztopione masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrób na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstaw je na pół godziny przykryte czystą ściereczką, by trochę wyrosło.
Formuj z ciasta kulki, wrzucaj je na osolony wrzątek, gotuj od momentu wypłynięcia przez 5 minut. Pyzy możesz też usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z masłem, śmietaną lub ze skwarkami.
CZAS: 45 minutŹródło: Dobry Tydzień