Do góry

Dania główne Przepis na:

Quarter Pounder

Quarter Pounder

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 11856

Dodano:

Odsłon: 295

Klasyka Hamburgerów, kotlet ma być duży. Wystarczy jeszcze włączyć ulubioną ścieżkę dźwiękową z filmu Pulp Fiction.

Składniki

  • Mięso mielone 125 dag na kotlet u mnie jagnięcina
  • może być wołowina albo mięso mieszane
  • Do mięsa: 1 łyżka musztardy, łyżka oliwy, sól i pieprz
  • do jagnieciny dodatkowo: czosnek 1 ząbek, tymianek
  • Buły
  • dodatki: pikle, pomidor, cebula, sałata
  • sos: majonez, keczup, musztarda
  • tłuszcz do smażenia u mnie smalec
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Quarter Pounder

Przygotowanie

  1. Mięso dobrze wyrobiłam, aż zbije się w jedną masę. Do jagnięciny trzeba dodać czosnek i tymianek.
    Uformowałam kotlety mają być duże po 125 dag, do dużych bułek.
    Usmażyłam je na patelni grillowej, mogą być usmażone na zwykłej.

    Miałam jeszcze ciepłe i chrupiące bułki, przekroiłam je wysmarowałam mieszanina majonezu musztardy i keczupu.
    Na dolna polówkę położyłam liść sałaty i kotlet, a na górną plastry pomidora, krążki cebuli i plastry pikli- u mnie cukinia marynowana w plastrach.

    Podałam z sałatką z kiszonej i białej kapusty.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń