Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Quiche z pokrzywą i porami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli i masło w kawałkach. Zagnieć szybko. Zrób w cieście wgłębienie i wlej wodę. Ponownie zagnieć. Oprósz ciasto mąką, włóż w plastikowej torebce na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj. Wysmaruj masłem foremkę do tarty o śr. 22 cm i wyłóż ją ciastem. Pozwól mu opadać 1 cm poza blachę. Ponownie wstaw je do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do180 st. C. Ciasto w foremce przykryj pergaminem i posyp folią, by nie wyrosło. Wstaw do pieca na 15 minut. Zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 5 minut.
Rozgrzej na patelni olej. Zmniejsz temperaturę, wrzuć posiekane pory. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy por zmięknie, dodaj wino. Poczekaj, aż się zredukuje. Dodaj posiekaną szynkę i podsmażaj 5 minut. Przełóż masę na podpieczone ciasto. Posyp posiekaną pokrzywą. W osobnej misce wymieszaj jajka i 4 żółtka ze śmietanką. Dopraw i polej ciasto. Piecz ok. 40 minut.
Jak to zrobić?
Idealnie nałożone ciasto. By ciasto w jednym kawałku trafiło na blaszkę, posyp je mąką, nawiń na wałek i rozwijaj na blaszce.Źródło: Olivia