Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z masłem wkładamy pokrojoną cebule(w kostkę lub w pół plastry),czosnek,rozmaryn,papryke bez skóry(ja dodaje taką bułgarska pieczoną ze słoika)wsypujemy sól i pieprz i chwilę dusimy,W tym czasie obieramy kabaczki(z dużych należy wykroić gniazda nasienne),kroimy na pół i w kostkę.Dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem aż kabaczki zmiekną mieszajac od czasu do czasu.Odkrywamy i jeszcze dusimy aż część płynu wyparuje.Ewentuanie doprawiamy do smaku.
Do kabaczków można dodać podsmażoną kiełbasę,pomidory bez skóry i pestek,doprawiać kostkami rosołowymi.
Można zrobić wersję z patisonami(tylko patisony trzeba wczesnie poddusić bo są twardsze i zanim zmiękną to kabaczek się rozpaćka) i pieczarkami uduzsonymi na maśle.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

agulam22 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
smaczne,ja wykorzystałam wersję z kiełbasą i pomidorami,0 Kto głosował? | Odpowiedz