Do góry

Dania główne Przepis na:

"bigos" z kabaczka

bigos z kabaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 772

Dodano:

Odsłon: 2995

ja to lubię

Składniki

  • kabaczki male, 4kg
  • cebula, 2szt duże
  • czosnek, 3zabki duze
  • papryka, 3szt
  • tymianek, 4 galazki
  • rozmaryn, 2 galązki
  • oliwa,maslo
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
"bigos" z kabaczka

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podgrzewamy oliwę z masłem wkładamy pokrojoną cebule(w kostkę lub w pół plastry),czosnek,rozmaryn,papryke bez skóry(ja dodaje taką bułgarska pieczoną ze słoika)wsypujemy sól i pieprz i chwilę dusimy,W tym czasie obieramy kabaczki(z dużych należy wykroić gniazda nasienne),kroimy na pół i w kostkę.Dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem aż kabaczki zmiekną mieszajac od czasu do czasu.Odkrywamy i jeszcze dusimy aż część płynu wyparuje.Ewentuanie doprawiamy do smaku.

  2. Do kabaczków można dodać podsmażoną kiełbasę,pomidory bez skóry i pestek,doprawiać kostkami rosołowymi.

  3. Można zrobić wersję z patisonami(tylko patisony trzeba wczesnie poddusić bo są twardsze i zanim zmiękną to kabaczek się rozpaćka) i pieczarkami uduzsonymi na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 10 sierpnia 2009 smaczne,ja wykorzystałam wersję z kiełbasą i pomidorami,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń