Do góry

Dania główne Przepis na:

"Ciapkapusta" z tradycyjnym schabowym i szparagami:

Ciapkapusta z tradycyjnym schabowym i szparagami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 364

Dzisiaj zamiast ziemniaków - danie z kuchni śląskiej- tzw "Ciapkapusta". Jadłam ją dwa razy i bardzo mi smakowała.

Składniki

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki
  • 4 kulki ziela
  • grubo mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Ziemniaki ugotować w słonej wodzie. Odlać wodę.
    Kapustę kiszoną przepłukać (można tego nie robić), przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by była przykryta. Dodać listki i ziele. Gotować około 10 minut.
    Przelać na sicie. Usunąć przyprawy a kapustę drobniej posiekać.
    Boczek pokroić i lekko zrumienić z cebulką. Dodać kapustę i smażyć na wolnym ogniu często mieszając. Dodać do ugotowanych ziemniaków i bardzo dokładnie utłuc . Dodać 2 łyżki masła. Wymieszać.
    Podałam z tradycyjnym kotletem schabowym i szparagami z dodatkiem masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń