Do góry

Dania główne Przepis na:

"Leczo" z maślakami

Leczo z maślakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 711 Ocena: 6442

Dodano:

Odsłon: 159

Smaczny pomysł na potrawę z maślakami w roli głównej:) Do dania możemy wykorzystać grzyby świeże lub mrożone. Maślaki podsmażane z kiełbasą, papryką i cebulą, doprawione na pikantnie lub łagodnie świetnie smakują z bułką, chrupiącą bagietką, ryżem lub kaszą.

Składniki

  • maślaki 40 dag
  • papryka żółta 1 szt duża
  • cebula 1 szt
  • kiełbasa podwawelska lub zwyczajna 25 dag
  • pomidor 1 duży /lub 2 średnie/
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka mielona /słodka i ostra/do smaku
  • pieprz do smaku
  • keczup do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
"Leczo" z maślakami

Przygotowanie

  1. Oczyszczone maślaki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 5 min. Odcedzamy.
    Kiełbasę kroimy w kostkę lub plastry i wrzucamy na patelnię. Na małym ogniu podgrzewamy żeby wędlina przyrumieniła się. Następnie na patelnie dodajemy masło, pokrojone cebulę i czosnek oraz grzyby. Solimy do smaku i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i pomidora oraz keczup i doprawiamy mielonymi paprykami. Dusimy do miękkości. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń