Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2
Dodano: 18.01.2010
Odsłon: 8908
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone w półcentymetrowe plastry ziemniaki tak, by zakryły całą powierzchnię naczynia. Ziemniaki posypać solą ziołową.
Bakłażana umyć, pokroić w centymetrowe plastry, osolić i odstawić. Po kwadransie opłukać bakłażany i osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu (posmarowana patelnia) lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Bakłażany „piją” tłuszcz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i blanszować w osolonej wodzie 5 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić ziołami i pieprzem.
Dorzucić mielone mięso, rozdrabniając je widelcem by nie zbijało się w grudki. Smażyć około 10 minut. 1.Do mięsa dodać pomidory wraz z zalewą, wyłączyć gaz.
Na ziemniakach układać plastry bakłażana, następnie plastry cukinii. Na to wyłożyć mięso z pomidorami. Naczynie przykryć i zapiekać 40 minut w 180 oC.
W miseczce ubić jajka ze śmietaną, dodać stary ser.
Po 40 minutach sos wylać na mięso i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 20 minut aż skorupka się zrobi złocista.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

annawk 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
opłacało sie poswięcić nieco wiecej czasu na to pracochłonne danie - jego cudny smak wynagradza włożoną pracę :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

megane86 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Właśnie robię, jednakże lekko modyfikuję, ale podstawowy przepisy zostaje ten sam. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, napisze później :)0 Kto głosował? | Odpowiedz