Do góry

Dania główne Przepis na:

"tarta"G.Ramseya+ulubiona sałatka

tartaG.Ramseya+ulubiona sałatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 38374

przez przypadek trafiłam na program g.r. i zainteresował mnie przepis. Nie jest on 100% wg. jego zaleceń poniewaz nie spisałam proporcji i zrobiłam z pamięci, mimo braku idealnych proporcji tarta wyszła bardzo smaczna podałam do niej moją ulubioną ost. sałatkę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki (+trochę do podsypania)
  • Odrobina bardzo zimnej wody wody (ok. kieliszka)
  • Farsz:
  • Boczek ok. 400 g
  • 1 por
  • Śmietana 18 %
  • 2 jajka
  • Ser zółty ok. 100/150g
  • Dałam jeszcze ser lazur ok. 100g (nie było go w przepisie)
  • Sałatka:
  • Roszponka (opakowanie)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 op. suszonych pomidorów (ok. 80g)
  • Migdały płatki ok. 50 g
  • Oliwa czosnkowa
  • Ser feta (1/2 op.)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
"tarta"G.Ramseya+ulubiona sałatka

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    zimne masło, mąkę oraz wodę połączyć. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć do lodówki.

    Farsz:
    Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Dodać drobno posiekanego pora również smażyć. Czas powinien być taki aby tłuszczyk z boczku wytopił się jak najdokładniej. Śmietanę połąvzyć z 2 jajkami (roztrzepać) dodać: połowę startego sera oraz boczek z porem.

    Ciasto rozwałkować na blaszce, nakłuć widelcem podpiec.
    na podpieczony spód dać nasz farsz i zetrzeć pozostały ser można jak ja: dodac na wierz lazur.
    W oryginale farsz był wzbogacony o posieką natkę, ale ja jej nie dodałam.

    Całość pieczemy w ok. 180 st. do momentu aż ładnie zarumieni się wierzch.


  2. Sałatka
    umytą roszponkę polac odrobinę oliwą dodać pokrojone pomidory oraz upieczoną, pokrojoną i obraną ze skórki paprykę, pokruszona fete. Uprażyć na patelni migdały i posypać całość. (Sałatka bardzo smaczna równiez jako oddzielne danie)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 kwietnia 2015 Przepyszne zestawienie. Tarta prezentuje się wyśmienicie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń