Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowe racuchy, które możesz podawać na wiele sposobów. Zobacz podstawowy przepis, który gwarantuje, że racuchy będą puszyste i wyjątkowo delikatne. Jeśli masz ochotę, możesz delikatnie zmodyfikować poniższą recepturę, dodając do ciasta ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się te, które nie puszczają dużo soku np. pokrojone w plasterki jabłka, gruszki lub banany.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 10
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 74
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 97
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 10
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 74
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 97
Składniki
Przed przygotowaniem racuchów wyjmij drożdże oraz jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie do większego kubka wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże i dodaj 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż rozczyn urośnie i wypełni całe naczynie.
W tym czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko, cukier wanilinowy oraz zwykły cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką, zgarniając mąkę do środka. Gdy składniki się połączą, możesz zacząć wyrabiać ciasto łyżką. Możesz to również zrobić mikserem. Wyrabiaj przez około 10 minut i przykryj miskę ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju lub masła. Zamocz łyżkę w zimnej wodzie, a następnie nabierz porcję ciasta i wykładaj na patelnię. Formuj placki i smaż je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewróć na drugą stronę i smaż podobnie. Do smażenia każdej kolejnej partii placków dodawaj tłuszczu na patelnię. Od czasu do czasu wymieniaj tłuszcz na nowy, by placki się nie przypalały. Po usmażeniu odkładaj racuchy na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem, polej syropem klonowym lub posyp owocami. Możesz podawać też z ciepłym mlekiem i miodem.