Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie smaki, które przenoszą nas w sielankową krainę dzieciństwa. Dla mnie jednym z nich są właśnie racuchy z kwiatami czarnego bzu smażone przez babcię. Proste, pyszne i polskie danie
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14432
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4460
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14432
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4460
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Składniki
Pierwszym etapem jest wybranie sie do lasu albo do jakiegoś zagajnika i urwanie kilku dorodnych, białych kwiatów czarnego bzu. Kwiaty są charakterystyczne, ładnie pachną i tworzą duże parasole
Kwiaty należy położyć na chwilę, by wyszły z nich ewentualne robaczki i mrówki. Następnie trzeba je dość szybko (by nie straciły aromatu) opłukać w zimnej wodzie, by pozbyć się zanieczyszczeń, czy upartych owadów, które wciąż w nich siedzą.
Teraz należy przygotować ciasto. Jak ? Bardzo prosto. Praktycznie wystarczy wrzucić wszystkie składniki poza czarnym bzem do miski i użyć miksera. Kolejność dodawania naprawdę nie ma znaczenia o ile dobrze wymieszamy ciasto i nie będzie w nim grudek.
W tak przygotowanym cieście maczamy kwiatostany. Można pomóc sobie łyżką, by zatonęły i całe były oblepione ciastem.
Rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy na niego kwiatostany w cieście. Powinny zacząć przyjemnie skwierczeć, jeśli nie, to temperatura oleju jest zbyt słaba. Z kwiatostanów można teraz usunąć nadmiar łodyżek za pomocą nożyczek (tak jak to robię na filmie)
I to już koniec. Posypujemy racuchy cukrem pudrem i podajemy z zimnym mlekiem - mniam! Placki maja ciekawy posmak. Trudny do porównania do czegokolwiek. Trochę trawiasty, trochę cytrynowy (ale nie kwaśny) i do tego ładnie pachną.