Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie smaki, które przenoszą nas w sielankową krainę dzieciństwa. Dla mnie jednym z nich są właśnie racuchy z kwiatami czarnego bzu smażone przez babcię. Proste, pyszne i polskie danie
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 181
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 181
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
Pierwszym etapem jest wybranie sie do lasu albo do jakiegoś zagajnika i urwanie kilku dorodnych, białych kwiatów czarnego bzu. Kwiaty są charakterystyczne, ładnie pachną i tworzą duże parasole
Kwiaty należy położyć na chwilę, by wyszły z nich ewentualne robaczki i mrówki. Następnie trzeba je dość szybko (by nie straciły aromatu) opłukać w zimnej wodzie, by pozbyć się zanieczyszczeń, czy upartych owadów, które wciąż w nich siedzą.
Teraz należy przygotować ciasto. Jak ? Bardzo prosto. Praktycznie wystarczy wrzucić wszystkie składniki poza czarnym bzem do miski i użyć miksera. Kolejność dodawania naprawdę nie ma znaczenia o ile dobrze wymieszamy ciasto i nie będzie w nim grudek.
W tak przygotowanym cieście maczamy kwiatostany. Można pomóc sobie łyżką, by zatonęły i całe były oblepione ciastem.
Rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy na niego kwiatostany w cieście. Powinny zacząć przyjemnie skwierczeć, jeśli nie, to temperatura oleju jest zbyt słaba. Z kwiatostanów można teraz usunąć nadmiar łodyżek za pomocą nożyczek (tak jak to robię na filmie)
I to już koniec. Posypujemy racuchy cukrem pudrem i podajemy z zimnym mlekiem - mniam! Placki maja ciekawy posmak. Trudny do porównania do czegokolwiek. Trochę trawiasty, trochę cytrynowy (ale nie kwaśny) i do tego ładnie pachną.