Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy z serem smażone według poniższego przepisu swojej pulchności nie zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia czy drożdży, lecz piany ubitej z białek. Są delikatne, a zarazem „mięsiste”, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na pożywne śniadanie!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 800
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 216
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31438
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 459
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 800
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 216
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31438
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 459
Składniki
Oddziel białka jaj od żółtek.
Połącz w misce twaróg, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Zblenduj na gładką masę.
Dodaj do masy mąkę. Mąki powinno być tyle, by masa była zwarta. Nie może jednak stać się zbyt twarda.
W osobnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją w masę twarogową.
Rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego. Nałóż 3-4 porcje ciasta (w zależności od wielkości patelni) – po 2 łyżki na porcję. Smaż przez 2-3 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż przez około 2 minuty (chwilę krócej niż po pierwszej stronie). Odłóż usmażone racuchy na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. W ten sposób zużyj całe ciasto. W miarę potrzeby dokładaj na patelnię masło.
Usmażone racuchy podawaj gorące (wszystkie podgrzej na koniec na patelni lub włóż na chwilę do nagrzanego piekarnika), z wybranymi dodatkami – konfiturą, jogurtem, świeżymi owocami itp.