Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które nadaje się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale także po świętach, zwłaszcza jeśli zostaną nam jeszcze kacze udka. Razem z warzywami tworzą idealne danie do makaronu lub innych dodatków. Wszystko powstaje w jednym garnku i jest przygotowywane bardzo szybko, dzięki czemu jest to pod każdym względem doskonała potrawa.
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1256
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1682
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 558
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 328
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1256
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1682
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 558
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 328
Składniki
Udka z kaczki umyc, osuszyc i doprawic sola. Pokroic seler, marchew, cebule, papryke i pieczarki na kawalik, zmiazdzyc zabek czosnku. Na duzej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i maslo klarowane i smazyc udka na zloty kolor. Wyjac udka z patelni i usmazyc na niej warzywa. Dodac koncentrat pomidorowy, polowe galaretki owocowej i krótko podsmazyc.
Wlac biale wino i wode do patelni z warzywami, wlozyc do niej usmazone udka. Wszystko powinno byc pokryte plynem w ok. 2/3. Ziola (szalwie, tymianek, rozmaryn) zwiazac w bukiet i dodac do garnka wraz z czosnkiem, imbirem, polowa galaretki i ewntualnie chili. Doprawic pieprzem i sola i dusic pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Obrócic udka co najmniej dwa razy. Gdy mieso bedzie latwo odchodzic od kosci, udka sa gotowe.
Wyjac udka z garnka, zdjac z nich skóre i oskubac mieso na male porcje. Wyjac bukiet ziól z garnka i troche zredukowac wywar, ewentualnie doprawic jeszcze sola i pieprzem. Wlozyc mieso z udek z powrotem do garnka i wymieszac z pozostalymi skladnikami.
Zrobic makaron (grube wstazki) i ugotowac. Mozna oczywiscie uzyc kupnego makaronu.
Dodac makaron do ragout z odrobina wody, w której sie gotowal. Wszystko dobrze wymieszac i przelozyc do talerzy.
Posypac swiezo startym parmezanem i posiekana natka pietruszki i podac z kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek.