Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanych składników wyszło mi 14 szt. pierogów o średnicy 9 cm.
Robimy ciasto: do mąki dodajemy jajka i sól, mieszamy łyżką do połączenia składników. Potem wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy do torebki foliowej na ok. pół godziny. Następnie wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wycinamy - kształt i wielkość według uznania.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przed wałkowaniem robimy farsz. Pomidory i papryczkę kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy jarmuż i ser ricotta, matkę i blendujemy na gładko. Przyprawiamy według upodobań i dodajemy kaszę mannę, aby farsz miał dobrą konsystencję.
Na połowę wyciętych pierożków nakładamy farsz (u mnie po łyżeczce) i przykrywamy każdy pierożek z farszem pierożkiem bez farszu. Dobrze sklejamy - ja użyłam widelca.
Gotujemy wodę, lekko solimy i do wrzątku ostrożnie wkładamy pierożki. Gotujemy ok. 5 - 8 min. od wypłynięcia, w zależności od wielkości. Podajemy na gorąco tak jak lubimy - u mnie polane roztopionym masłem i posypane pestkami dyni.
Polecam :)
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Odsłon: 240
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 78
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 23
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 380
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 569
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 151
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 78
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 23
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 380
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 569
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 151
Składniki
Robimy ciasto: do mąki dodajemy jajka i sól, mieszamy łyżką do połączenia składników. Potem wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy do torebki foliowej na ok. pół godziny. Następnie wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wycinamy - kształt i wielkość według uznania.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przed wałkowaniem robimy farsz. Pomidory i papryczkę kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy jarmuż i ser ricotta, matkę i blendujemy na gładko. Przyprawiamy według upodobań i dodajemy kaszę mannę, aby farsz miał dobrą konsystencję.
Na połowę wyciętych pierożków nakładamy farsz (u mnie po łyżeczce) i przykrywamy każdy pierożek z farszem pierożkiem bez farszu. Dobrze sklejamy - ja użyłam widelca.
Gotujemy wodę, lekko solimy i do wrzątku ostrożnie wkładamy pierożki. Gotujemy ok. 5 - 8 min. od wypłynięcia, w zależności od wielkości. Podajemy na gorąco tak jak lubimy - u mnie polane roztopionym masłem i posypane pestkami dyni. Polecam :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burger z łososiem i wasabi mayo
Dania główne
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Dania główne
Naleśniki mięsno- warzywne
Dania główne
Pierogi z białym serem i jabłkami
Burger z łososiem i wasabi mayo
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 23
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ten przepis szczególnie warto wypróbować, pierogi smakują wybornie.
Odsłon: 82