Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanych składników wyszło mi 14 szt. pierogów o średnicy 9 cm.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8382
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2918
Polecam.
Odsłon: 1628
Polecam.
Odsłon: 475
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8382
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2918
Polecam.
Odsłon: 1628
Polecam.
Odsłon: 475
Składniki
Robimy ciasto: do mąki dodajemy jajka i sól, mieszamy łyżką do połączenia składników. Potem wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy do torebki foliowej na ok. pół godziny. Następnie wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wycinamy - kształt i wielkość według uznania.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przed wałkowaniem robimy farsz. Pomidory i papryczkę kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy jarmuż i ser ricotta, matkę i blendujemy na gładko. Przyprawiamy według upodobań i dodajemy kaszę mannę, aby farsz miał dobrą konsystencję.
Na połowę wyciętych pierożków nakładamy farsz (u mnie po łyżeczce) i przykrywamy każdy pierożek z farszem pierożkiem bez farszu. Dobrze sklejamy - ja użyłam widelca.
Gotujemy wodę, lekko solimy i do wrzątku ostrożnie wkładamy pierożki. Gotujemy ok. 5 - 8 min. od wypłynięcia, w zależności od wielkości. Podajemy na gorąco tak jak lubimy - u mnie polane roztopionym masłem i posypane pestkami dyni. Polecam :)