Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanych składników wyszło mi 14 szt. pierogów o średnicy 9 cm.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3864
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 442
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3864
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 442
Składniki
Robimy ciasto: do mąki dodajemy jajka i sól, mieszamy łyżką do połączenia składników. Potem wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy do torebki foliowej na ok. pół godziny. Następnie wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wycinamy - kształt i wielkość według uznania.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przed wałkowaniem robimy farsz. Pomidory i papryczkę kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy jarmuż i ser ricotta, matkę i blendujemy na gładko. Przyprawiamy według upodobań i dodajemy kaszę mannę, aby farsz miał dobrą konsystencję.
Na połowę wyciętych pierożków nakładamy farsz (u mnie po łyżeczce) i przykrywamy każdy pierożek z farszem pierożkiem bez farszu. Dobrze sklejamy - ja użyłam widelca.
Gotujemy wodę, lekko solimy i do wrzątku ostrożnie wkładamy pierożki. Gotujemy ok. 5 - 8 min. od wypłynięcia, w zależności od wielkości. Podajemy na gorąco tak jak lubimy - u mnie polane roztopionym masłem i posypane pestkami dyni. Polecam :)