Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ravioli z pesto"
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 80
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4472
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 51
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 80
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4472
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 51
Składniki
Na pierogi przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, pokrój w nieduże kwadraty.
Szpinak oczyść starannie, opłucz, odetnij ogonki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, wymieszaj z ricottą (lub serkiem). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Na połowie kwadratów rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj brzegi pierożków. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty, osącz. Ravioli podawaj z sosem pesto.
czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,10 zł
Radełko lub wycinak z karbowanymi brzegami pozwolą ci szybko wykroić i zlepić pierogi. Na rozwałkowanym płacie ciasta ułóż porcje farszu. Przykryj drugim płatem. Przejedź radełkiem między porcjami farszu lub dociśnij wycinak. Gotowe!Źródło: Świat kobiety