Do góry

Dania główne Przepis na:

Ravioli z pesto

Ravioli z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Ravioli z pesto"

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • 20 dag sera ricotta (lub serka twarożkowego)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki bazyliowego pesto
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ravioli z pesto

Przygotowanie

  1. Na pierogi przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, pokrój w nieduże kwadraty.

  2. Szpinak oczyść starannie, opłucz, odetnij ogonki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, wymieszaj z ricottą (lub serkiem). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

  3. Na połowie kwadratów rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj brzegi pierożków. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty, osącz. Ravioli podawaj z sosem pesto.

  4. czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,10 zł

  5. Radełko lub wycinak z karbowanymi brzegami pozwolą ci szybko wykroić i zlepić pierogi. Na rozwałkowanym płacie ciasta ułóż porcje farszu. Przykryj drugim płatem. Przejedź radełkiem między porcjami farszu lub dociśnij wycinak. Gotowe!

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń