Do góry

Dania główne Przepis na:

Razowe penne z zielonym groszkiem i pieczarkami

Razowe penne z zielonym groszkiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 585

Dodano:

Odsłon: 2098

Zielony groszek to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który w połączeniu z razowym makaronem to niezwykle sycące danie. A przy tym bardzo zdrowe i smaczne!

Składniki

  • 300g razowego makaronu penne, ugotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
  • 200g zielonego groszku – ja użyłam mrożonego
  • 6 większych pieczarek, pokrojonych w plastry
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz świeżo mielony, 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej pieczarki wraz z dodatkiem soli, pieprzu oraz przeciśniętego czosnku. W drugim garnku dotujemy mrożony groszek.

  2. Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, podsmażone pieczarki oraz groszek. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę by lekko ostygło – nie dodajemy jogurtu do gorących produktów, ponieważ sie zważy i całość będzie wyglądała niesmacznie, a przede wszystkim będzie źle smakować. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posiekany koperek oraz przyprawy. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń